Velikokrat slišan, a morda preredko razumljen je stavek, da moramo spustiti. Spustiti vzorce, navade, spustiti slabe misli, obremenitve, spustiti negativnost, neproduktivne občutke, sovraštvo, krivdo – naštevali bi lahko v nedogled!

 

Če si pogledamo zelo konkreten primer, kako spustiti, bo morda lažje. Vzemimo v roke svinčnik, ga podržimo pred sabo, nato pa spustimo na tla. Ja, tako preprosto bi to moralo biti! Ko smo osredotočeni na posamezno stvar in se je zavedamo, v tem primeru je to svinčnik, jo lahko zelo preprosto spustimo. Če želimo spustiti nekaj nematerialnega, pa moramo malo bolj zavihati rokave oziroma napeti možgane. Ko enkrat ozavestimo, kaj bi radi spustili, pa se tudi ta proces lahko zelo skrči.Če ste pripravljeni spustiti, bo šlo zlahka, kot bi na tla spustili jesenski list. 


Proces spuščanja bi moral biti dejansko tako lahkoten, kot je spustiti svinčnik na tla, če ni tako, morate morda razmisliti, kako doseči to stopnjo osredotočenosti. Šele potem boste lahko spustili, da vam bo dejansko odleglo, in doživeli olajšanje. V pomoč pa naj bo nekaj opornih točk.

 

1. Pomislite na točno določeno zadevo, ki jo želite spustiti. Naj bo navada, vedenjski vzorec, razmišljanje, zberite se, kot bi svoje misli osredotočili na svinčnik, ga analizirajte, da ga boste poznali do potankosti, predstavljajte si situacije, ko vam je ta vzorec povzročal težave.

 

2. Ko boste opravili analizo, se preselite v sedanji čas. In vzorec spustite, kot bi spustili svinčnik. Lahko si za začetek dejansko pomagate s kakšnim predmetom. Če boste dobro opravili, boste čutili olajšanje, kot ga čutimo, če svinčnik, ki smo ga spustili na tla, znova poberemo, v prvem trenutku se nam zdi lažji.

 

3. Naredite pa lahko preprosto meditacijo za spuščanje:

Za začetek najdite udoben sedež. Po potrebi uporabite blazine in odejo, v primeru, da bi vas utegnilo zebsti.

Zaprite oči in sprostite obrazne mišice. Nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite, z vsakim izdihom pa začutite povezanost svojega telesa s tlemi prek stopal. Spustite medenico čim bliže tlom, vrh glave pa privzdignite, kot bi ga neka sila vlekla v nebo (brada bo pri tem težila k prsim). Vztrajajte nekaj trenutkov, da vam bo v tej poziciji udobno.

Nato si v misli prikličite obremenitev, ki bi se je radi rešili, vzorec, ki bi ga radi odpravili.

Ozavestite, kje v telesu začutite to obremenitev, ko si jo boste priklicali v misli, na primer v pljučih, želodcu ali kje drugje.

Nato na ta del telesa položite svojo dlan in zaznajte njeno pomirjujočo toploto. Recite: »Moj mir je zame pomembnejši kot to. Odločam se, da to spustim.«

Ponavljajte postopek, kolikor je treba, dokler se napetost v telesu ne umiri in ste popolnoma sproščeni.

Ko želite postopek zaključiti, nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite ter odprite oči. Če želite, si lahko vzamete nekaj minut časa in svoje občutke zapišete v dnevnik – ta je lahko v veliko pomoč v procesu spuščanja, saj lahko analizirate napredek in se k vaji ob neuspehu znova vrnete.


Vedno imejte v mislih, da mora biti spuščanje lahkotno, kot bi spustili svinčnik na tla ali kot odpade list iz krošnje jesenskega drevesa.

Deli na Facebooku:

Nauki spiritualnih učiteljev, ki nam lahko spremenijo življenje
Ob svetovnem dnevu učiteljev, 5. oktobru, smo izbrali nekaj modrecev, ki so s svojimi mislimi zelo vplivali tako na posameznike kot na družbo ali to š...
Kaj nam prinaša oktobrska polna luna?
Oktobrska polna luna se imenuje tudi lovska oziroma lovčeva luna, zanjo pa je značilno, da kar štiri dni izjemno močno osvetljuje večerno nebo in nam ...
Kosmika
Kosmika je z leti poslala prvi naslov, kamor se veliko ljudi dnevno obrača po pomoč, uvide, nasvete, pa tudi po preverjene informacije z ezoteričnega področja.
preberi več ⟶