Za lovsko oziroma lovčevo polno luno je značilno, da vzhaja ob sončnem zahodu, več večerov zapored, kot da bi imel ta mesec več kot eno polno luno. Običajno nas ta izjemno svetla polna luna razveseli oktobra – danes in jutri, torej 19. in 20. oktobra 2021, bo osvetljene več kot 99 lunine površine.

Skoraj vsaka polna luna ima več poimenovanj, večina je vezanih na mesece v letu, nekatere pa na letne čase. Tako kot lovska luna, ki sledi žetveni luni (polni luni, ki je najbližja jesenskemu enakonočju). Večina žetvenih lun je tako septembra, letošnja je bila 20., vsaka tri leta pa žetvena polna luna pade v začetku oktobra, lovska pa novembra.

Žetvena in lovska luna

V Severni Ameriki, kjer se je prijelo poimenovanje tako za žetveno kot za lovsko luno, je prva nastopila v obdobju, ko so kmetje s polj pobirali pridelke pred prvo zmrzaljo, in jim omogočila, da so lahko to počeli pozno v noč. Po končani žetvi so se kmetje odpravili na lov na jelene in druge živali, da bi okrepili zaloge hrane pred zimo. Svetloba polne lune pa jim je omogočala lov pozno v noč. 

Jesenski sončni zahodi naredijo oktobrsko polno luno posebno. 

Zakaj je lovska luna tako posebna?

Luna v povprečju vsak dan vzide 50 minut pozneje, v času enakonočja, torej žetvene lune, in v obdobju oktobrske polne lune, torej lovske, pa vzide vsak dan le 30–35 minut pozneje. Vzrok za to je, da ekliptika, ali lunina orbitalna pot, septembra in oktobra tvori ozek kot z večernim obzorjem. Zgodnji večerni sončni zahodi naredijo vsako lovsko luno posebno, saj jo sončni zahod obarva v najrazličnejših rožnato-oranžkastih odtenkih.

Poiščite svoj kotiček in opazujte spektakel

Čeprav lovska luna ni večja ali svetlejša, pa ima posebno mistično moč. V nočeh od 19. do 22 oktobra poiščite v svoji okolici sproščujoče mesto ali klopco, kjer boste lahko opazovali igro svetlobe in barv. V teh večerih boste namreč na vzhodu videli vzhajati svetlo okroglo luno ravno takrat, ko sonce zahaja na zahodu, zaradi svoje pozicije blizu horizonta pa se bo zdela večja od običajnih, vsekakor pa drugačne, bolj oranžne barve. Ta igra za oči oziroma trik, ki prevara naš vid, nosi tudi ime po tem pojavu – lunina iluzija.


Za podporo ob oktobrski polni luni uporabite mesečev kamen in labradorit

Kristalna podpora ob polni luni

Za boljšo povezavo z energijo polne lune uporabite lunin kamen, za povezavo z vesoljem in univerzalno energijo pa labradorit – ta dva kristala sta popolna kombinacija, če želite luč svoje duše povezati z lučjo vesolja. Lahko pa z njima ob sebi izvedete tudi ritual ob polni luni, bodisi za izpolnitev želja, ljubezen ali priklic obilja. 

Jesenska meditacija: Spuščanje
Narava se pripravlja na zimo, listje odpada z dreves in tudi mi si želimo, da bi se lahko s takšno lahkoto, kot veter odnese odpadlo listje, znebili s...
Kako planeti vplivajo na naš glasbeni okus?
Vsa znamenja in planeti igrajo vlogo pri naših glasbenih izbirah, vendar nam lahko Venera da najmočnejše namige o našem glasbenem okusu ter o tem, kak...
Kosmika
Kosmika je z leti poslala prvi naslov, kamor se veliko ljudi dnevno obrača po pomoč, uvide, nasvete, pa tudi po preverjene informacije z ezoteričnega področja.
preberi več ⟶