Energijska središča, ki so odgovorna za pretok življenjske energije v človeku, vplivajo tako na telo kot na naša čustva in razum. Njihovo delovanje lahko uravnavamo tudi s hrano, ki ustreza posamezni čakri – in ker je poletje, smo pripravili pregled po sladoledih. Katero kepico si boste privoščili?
Korenska
čakra
Jagode, maline in češnje so sladoledni okusi, s katerimi
boste okrepili korensko čakro. Energijska točka oziroma vrtinec, kjer energija
zemlje vstopa v naše telo, je temelj, ki ga je dobro prizemljiti, saj nam omogoča,
da poženemo korenine – najdemo svoj prostor v svetu.
Pogoste težave, ki kažejo na blokado te čakre: alergije,
krčne žile, težave s hrbtenico in pritiskom, kopičenje stvari, dolgovi, nezmožnost
postaviti zdrave meje, težave s čezmerno telesno težo
Spolna
čakra
Pomarančni, mangov, melonin ali papajin sladoled bo dobro
vplival na spolno čakro – sedež vaših primarnih čustev in najzgodnejših izkušenj,
ki pogosto določa posameznikove nezavedne reakcije. Je prav tako središče obilja,
denarja, plodnosti, spolnosti in kreativnosti, ki nam pomaga v življenju
doseči, kar si želimo.
Pogoste težave, ki kažejo na blokado te čakre: bolečine v križu, težave z mehurjem in spolnimi organi, nesprejemanje svojega telesa, pretirana strogost, izogibanje odgovornosti, strah pred uspehom, prevarami, prihodnostjo.
Lahko si pripravite tudi osvežilne domače sadne lučke ...
Solarni
pleksus
Limonov, ananasov, hruškov ali vaniljev sladoled bodo
okrepili sedež našega ega, notranje vrednosti, samozavesti in osebnosti. Dobro
delujoč solarni pleksus nam daje občutek, da imamo svoje življenje pod nadzorom
in lahko dosežemo zadane cilje.
Pogoste težave, ki kažejo na blokado te čakre:
sladkorna bolezen, žolčni kamni, pozabljivost, težave s samozavestjo,
nenadzorovana želja po hrani, vzkipljivost, pomanjkanje samodiscipline, slabi
živci, pretirana sramežljivost in trema.
Srčna
čakra
Kivi, zeleno jabolko ali pistacija so okusi, ki bodo dobro
delovali na energijsko centralo našega sistema. Srčna čakra je jedro našega
duha, vez med telesom in duhom in središče za ljubezen.
Pogoste težave, ki kažejo na blokado te čakre: težave
z rameni in rokami, srcem in krvnim obtokom, občutek tesnobe, strah, da bi bili
izkoriščen, maščevanje, sebičnost, cinizem, zagrenjenost, nenehno pritoževanje.
Grlena
čakra
Borovničev sladoled bo pravšnji za grleno čakro,
posrednikom med energijami čustev in uma. Človek z dobro delujočo grleno čakro nima težav s komunikacijo – tako z govorjenjem kot s poslušanjem.
Pogoste težave, ki kažejo na blokado te čakre: težave z zobmi, dlesnimi, glasom, prevelika občutljivost za mnenje drugih, nemoč izražanja, laganje, pretiravanje, strah pred resnico, površno poslušanje in pomanjkanje zbranosti.
Čelna
čakra
Sladoled iz črnega ribeza, robid ali grozdja je primeren za
krepitev čelne čakre, ki ji pravimo tudi tretje oko. Njena naloga je, da
spremlja dogajanje in prejete vtise shranjuje kot življenjske modrosti. Človek
z dobro delujočo čelno čakro je sposoben jasnega in sočutnega pogleda na svet.
Pogoste težave, ki kažejo na blokado te čakre: presnovne
motnje, težave z očmi in sluhom, koncentracijo, zmedenost, pozabljivost, nesamostojnost,
nezmožnost odločanja in upoštevanja mnenja koga drugega.
Kronska
čakra
Nekoliko bolj eksotičen okus, sladoled s slivami ali sivko, bo
ugodno vplival na kronsko čakro, vstopno točko za višje energije. Odgovorna je
za vrednote, stališča in prepričanja, pa tudi za vaše mnenje o sebi. Za dober
energijski pretok skozi celotno telo je pomembno, da dobro delujeta tako kronska
kot korenska čakra.
Pogoste težave, ki kažejo na blokado te čakre: psihična nestabilnost, fobije, depresija, strah pred prihodnostjo, oklepanje preteklosti, občutek nepripadnosti in nepovezanosti, potreba po samoti in težave z zaupanjem.