Že skozi vso zgodovino so uporabljali kristale kot vir moči in blagodejne energije. Mnogi kristali so imeli svoj pomen in celo sveto mesto v številnih prastarih kulturah. Uporabljali so jih, da so z njimi spodbudili določene lastnosti (lepoto, pogum, modrost, moč, plodnost ...), za energijsko čiščenje in za zaščito pred negativnostmi. Z njimi so krasili svoja telesa, nakit in stavbe.

Sodobni svet je v veliki meri pozabil na blagodejne učinke, ki jih imajo kristali na nas. Kristali so sicer dostopni in marsikje tudi prisotni, morda kot okras v prostoru ali kot del nakita. Vendar pa je na voljo veliko več metod za delo s kristali, kot jih ponavadi uporabljamo.Najpogosteje kristale postavimo na posebno mesto. To je dobro za prostor in za ljudi, ki se v njem nahajajo. Pozitivne učinke pogosto opazimo tudi pri živalih in rastlinah. V tem primeru je priporočljivo občasno energijsko čiščenje kristalov (1x na mesec). Svetujemo tudi, da z njih redno obrišete prah. Za energijsko polnjenje kristalov je priporočljiva energijska podlaga, na primer Podstavek Pranoterapija.

Lahko pa izberemo kristal, ki je že oblikovan kot okrasek za prostor. Popularna so kristalna drevesa, pa tudi večji kosi kristalov v različnih oblikah – kristalne skulptureKristale lahko nosimo pri sebi, recimo v žepu ali v torbici. S tem kristal postane del našega energijskega polja in ga transformira s svojo vibracijo. Ta način uporabe kristalov je še posebno pogost, kadar si izberemo kristal za zaščito (recimo obsidian) ali kadar s kristalom želimo poudariti določene lastnosti. Nekaj primerov:

 • če želimo, da se situacija razjasni, bo dobra izbira kamena strela,
 • če potrebujemo pogum, izberemo tigrovo oko,
 • če želimo prebuditi strast ali zanimanje določene osebe, nosimo pri sebi karneol
 • za več energije nosimo pri sebi jaspis
 • proti stresu izberemo magnezit

Če imamo kristal pogosto pri sebi, rečemo, da je to osebni kristal. Potrebno je pogostejše energijsko čiščenje (priporočamo najmanj 1x na teden), po vsakem čiščenju priporočamo tudi energijsko polnjenje. Lahko pa mu damo še več moči tako, da ga programiramoKristal za dotikanje (angleško touchstone) je običajno nekoliko večji kristal, ki se ga dotaknemo za določen učinek v določeni situaciji. Če imamo na primer težave s tremo, se bomo pred nastopom dotaknili kristala sončev kamen, ga morda pomeli v dlaneh in ga poprosili za pomoč. Če kupujemo ali prodajamo nepremičnino, bomo pred sestankom s prodajalcem ali kupcem vzeli v roke jaspis

Tudi kristal za dotikanje potrebuje pogosto energijsko čiščenje in polnjenje. Bolj ko ga uporabljamo, večkrat potrebuje takšno nego. Običajno od začetka večkrat potrebujemo njegovo pomoč, takrat ga lahko čistimo in polnimo tudi vsak dan. Energijski nakit s kristali je naslednji, zelo priročen način, kako lahko imamo svoj kristal vedno pri sebi. Izberemo ga vedno po občutku in po trenutnem razpoloženju. V tem smislu se energijski nakit s kristali uporablja popolnoma enako kot čisto običajen nakit. Izberemo ga recimo glede na barvo ali slog. Saj če dobro pomislimo, ni naključje, kako se oblečemo. In ujemajoči kristal bo lepo dopolnil sporočilo, ki ga svetu dajete s svojim videzom. Obenem pa bo nudil tudi energijsko podporo. 

Lahko pa izberete energijski nakit s kristali glede na to, katero lastnost ali področje bi radi okrepili. Nekaj primerov:

 • vsem, ki vas mučijo posledice stresa, svetujemo magnezit,
 • za energijsko podporo za ljubezen je priporočljiv roževec
 • za več uspeha v poslu, v šoli ali na razgovoru za službo izberemo sončev kamen,
 • za osebno zaščito izberemo šungit

Sama oblika je pri energijskem nakitu s kristali manj pomembna od izbire kristala. Če na primer potrebujete pogum in ste se odločili za tigrovo oko, potem ni tako pomembno, ali si boste nadeli zapestnico, ogrlico ali obesek.

V drugem delu članka: 

 • Polaganje kristalov na telo
 • Polaganje kristalov pod vzglavnik in v bližino postelje
 • Meditacija s kristali


Vse, kar moraš vedeti o Škorpijonu
Če poznate kakšnega škorpijona, potem veste, da ima njegova osebnost zelo intenzivno pojavo. ...
Kako zaščititi svoje energijsko polje
Obstaja ogromno načinov, kako lahko posamezniki, družba, okolje in še marsikaj dostopa do naše energije. Ampak eno jim je skupno. Potrebujejo naše dov...
Kosmika
Kosmika je z leti poslala prvi naslov, kamor se veliko ljudi dnevno obrača po pomoč, uvide, nasvete, pa tudi po preverjene informacije z ezoteričnega področja.
preberi več ⟶